сряда, 23 февруари 2011 г.

"17 причини да четем детски книжки"

"17 причини да четем детски книжки

  1. Книгата е забавление и приключение. Тя е способна да ни разплаче и разсмее. Книгата може да ни утеши и да ни подскаже изход от затруднено положение
  2. Книгата развива нашата реч, разширява речника ни.
  3. Книгата разбужда нашето въображение и ни учи да мислим образно.
  4. Книгата поражда в нас нови въпроси, над които си струва да се размислим.
  5. Книгата развива мисълта ни. От нея научаваме понятия, които ни помагат да мислим, както и нови идеи. Тя разширя хоризонтите на нашия свят.
  6. От книгите научаваме за други страни, кой, къде и как живее, за природата, техниката, историятя - общо взето, за всичко интересно.
  7. Книгата ни учи да съпреживяваме. Тя ни позволява да почувстваме себе си в положението на друг човек и да разберем какво усеща той.
  8. Книгата ни подтиква да се замислим за това кое е правилно и кое погрешно, кое е добра, а кое е лошо.
  9. Книгата ни обяснява как е устроен светът и как всичко е взаимосвързано.
  10. Книгата ни разкрива, че на един въпрос може да има няколко отговора и че всеки проблем може да се разгледа от различни страни.
  11. Книгата ни помага да проумеем самите себе си. Ти си по-уверен, когато знаеш, че има хора, които мислят и чувстват като теб.
  12. Книгата ни разкрива, че хората са различни. Като четеш книги, написани в различни епохи и култури, ти ставаш по-търпелив и се учиш да преодоляваш предубежденията си.
  13. Книгата е най-доброто средство да избягаш от чувството, че си самотен. Можеш да я четеш където си поискаш. Можеш да я получиш безплатно от библиотеката.
  14. Книгата е част от културното наследство. Тя ни помага да станем част от общност с други хора благодарение на споделени знания и впечатления.
  15. Хубавата детска книжка ти се приисква да я четеш на глас. Такова четене радва и на деца, и възрастни. Книгата е мостче между поколенията.
  16. Детската книга е плод на труда на мнозина - писател, художник, редактор, печатар, дизайнер, коректор, фотограф, библиотекар, издател, книжар и пр. Книгата обогатява културната среда. Тя е важен предмет на износ и представя родината ни зад граница.
  17. Детската книга е първата среща с литературата - безкраен свят, който остава с нас за цял живот.
Автор: Шведската академия на детската книга "
 / Marin Bodakov/



Текстът е копиран от Фейсбук!!!

Очаквайте още!!!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар